Recepten från Aftonbladet- Billig trerätters

Missade du att köpa Aftonbladet i går men är ändå sugen på att laga min billiga, enkla och nyttiga trerätters middag under 25 kr? I så fall kommer recepten och bilderna här. Smaklig spis 🙂

Älskade morotsoppa med ljuvlig timjansmak 2 port

Detta är min favoritsoppa. Timjan och morötter är som gjorda för varandra. Enkelt och billigt men väldigt gott. Med en fullkornstoast eller macka till funkar den även om egen måltid. Vill du spara tid när gästerna väl är där går det utmärkt att laga soppan innan och värma på den precis innan servering.

Ca 350 g morötter

1/2 grönsaksbuljong
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
Vatten

Skala och skär morötterna i små skivor. Lägg i en kastrull och fyll med vatten så att det precis täcker morötterna. Koka med en grönsaksbuljong tills morötterna blivit mjuka. Häll av ungefär hälften av spadet men spara det ifall du behöver späda ut soppan. Mixa med en mixerstav och krydda med peppar och timjan. Blev den för tjock kan du späda ut soppan med lite av spadet.

Kostnad per portion: ca 4 kr

Kycklingbiffar av egen färs med zucchini- och vitlökspasta 2 port

Egen kycklingfärs är enkelt att göra och blir billigare än att köpa färdig. Med morötter som drygar ut färsen får du många goda biffar för en liten peng. Att fylla ut din kost med grönsaker gör den både billigare och nyttigare. Zucchinin piffar upp pastan och blir god tillsammans med vitlöken.

2 kycklingfiléer
1 morot
2/3 tsk cayennepeppar
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

2 port fullkornspasta
100 g zucchini
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Några stänk peppar

Skala moroten och riv den antingen med rivjärn eller i mindre bitar direkt i matberedaren. Skär kycklingen i lite mindre delar och kör tillsammans med morötterna till en färs. Krydda och forma färsen till små biffar. Stek biffarna först på hög värme för fin yta och sänk sedan värmen och låt steka tills de är helt genomstekta. Koka pastan och gör strimlor av zucchini med en skalare. När biffarna är klara kan du hälla på lite vatten så du får lite skysås. Ta upp biffarna och fräs zucchinin med vitlök och såsen. När pastan är klar blandar du ner den i zucchinin och kryddar med salt och peppar. Servera tillsammans och njut.

Kostnad per portion: ca 14 kr

Äppelplättar med havre och kanelcrunch 2 port
En god efterrätt men som inte innehåller jättemycket socker. Kanelcrunchen ger en god sötma och utan glassen funkar rätten också väldigt bra som mellanmål, kanske en klick keso till 😉 Plättarna kan stekas i förväg och värmas i ugnen innan servering. Har du inte mandlar hemma kan du byta ut dem mot andra nötter eller frön.

1 syrligt grönt äpple
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl vetemjöl (vanligt eller fullkorn)
En nypa salt
Smör till stekning

1/2 dl havregryn
Ca 15 mandlar
1 tsk kanel
2 tsk flytande honung

Servera med vaniljglass

Vispa ägg och mjölk. Blanda i mjöl och salt. Kärna ur och riv äpplet och blanda ner i smeten. Stek som plättar i smör. Hacka mandlar och rosta tillsammans med havregrynen i en torr panna. Krydda med kanel och stäng av pannan. Häll över honungen och rör ordentligt tills crunchen klumpar sig lite. Strö över plättarna och servera med en kula glass.

Kostnad per portion: ca 5 kr

Foto: Robin Lorentz- Allard  

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *