Helgen är på intåg och vad passar bättre än att baka lite bröd denna helg? På min pappas födelsedag bjöds det på en supergod fiskgryta med både räkor, musslor och krabba. Lite för lyxigt för denna blogg kanske, men brödet som jag bakade till, det ska ni minsann få receptet på för det blev jättebra! Och till frukosten dagen efter passade det minst lika bra. Perfekt sätt att få in mer grönsaker i kosten på fler sätt än som en sidosallad.
Saftiga morots- och dinkelbröd ca 12 små bullar
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
6 dl dinkelmjöl
300 g morötter
Skala och finriv morötterna. Krama ur saften ur morötterna men spara den gärna till att dricka eller blanda ner i din smoothie. Smula jästen i fingervarmt vatten (37 grader) och rör tills den lösts upp. Tillsätt salt. Rör ner morötterna. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Täck med lite mjöl och en bak handduk och låt jäsa i minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader och ta ut degen på ett mjölat bord. Arbeta degen och forma sedan frallor som du placerar på en bakplåtsklädd plåt täckta med bak handduk medan du bakar ut resten. Låt jäsa i 30 minuter till. Grädda sedan bullarna i ca 15 minuter beroende på storlek. Njut sedan av ett smarrigt bröd och ett ljuvligt doftande kök.
Kostnad per bulle: 1 kr
God smak, men när jag gjorde mina blev de degiga. Så jag har två frågor:
1. Ska degen vara väldigt lös och kladdig när man har haft i allt mjöl? Jag hade i någon deciliter till för att få den att bli lite stadigare i alla fall. När jag bakade ut kunde jag inte trilla bullar för att degen var på tok för lös, så jag bara föste ihop degen, delade, rullade degbitarna lite lätt i handen och la ner på plåten. Kunde du trilla dina?
2. Är temperaturen på ugnen bara 175 C, och är tiden rätt? Mina bullar var degiga i mitten då, så jag lät de vara inne i 15 minuter till och de hade fortfarande en lite degig ton när de kom ut. Kanske 15 med högre temperatur skulle funka bättre, eller längre tid med den här lägre temperaturen?
Smaken satt i alla fall smäck, så jag tackar för ett mycket gott recept! Ett tips är att först riva morötterna och mäta hur mycket saft man fått ur dem. Använd sedan saften istället för så mycket av degvätskan och värm till 37 C. Det ger en fylligare smak!
Hej Melinda! Ja jag kunde rulla mina, men det kanske beror på att mjölet mättes upp olika? Nej vet du vad jag ser när jag kollar i mina anteckningar, jag har skrivit 25 g jäst när jag använde 50g..Kanske kan vara boven i dramat! Ber som hemskt mycket om ursäkt! Har ändrat nu! Ang temp så hade jag 175 men gjorde ganska små bullar så kanske därför min blev klara på 15 minuter. Vill ha lite degigt i mitten också så de inte blir torra. Vilket toppentips med morotssaften ska jag göra nästa gång!! Kul att det smakade bra i alla fall 🙂
Kul med svar snabbt 🙂
Jag gjorde sexton bullar, så det är lite fler än tolv som det står och jag fick ha mina inne längre ändå. Men håller med om rädslan att hamna i torrfällan!
Om du vill, så tror jag att det skulle underlätta om du skrev ner vikten av det mjöl du använder, det gör det mer exakt. Jag mätte i ett stort litermått.
Jag ska absolut göra det här receptet igen och nu med 50 gram jäst, får se om det bli bättre. De blev ju så himla goda, så jag vill verkligen lyckas med dem! Jag penslade förresten några pyttelite med vatten när de jäst färdigt på plåten och strödde lite solrosfrön på några, det gav en extra god touch! Men det är klart, då kanske du får höja priset/bulle med några öre 😉 Men om man som student har råd med solrosfrön är det ett roligt sätt att variera.
Tack återigen för svar och fint recept!
Hej! Ja det är bättre att väga, men detta var inte tänkt att komma på bloggen men eftersom det var så gott så skrev jag med det ändå 😉 Men är man van bakare så kan man ju alltid tillsätta mer mjöl om man känner att det behövs, gör ju inget. Lite linfrön i degen kan hjälpa för att få det mindre kladdigt också 😉 Mmm låter gott med frön, frön är alltid gott! Tack själv!