GOTT NYTT ÅR MINA VÄNNER! Ja jag vet att ni knappt hunnit svälja julmaten, men nyår ligger runt hörnet och många har nog börjat fundera på vad som ska serveras på nyårsafton. Traditionsenligt har jag tagit fram en enkel, billig men som alltid god och nu lite extra lyxigt förslag på nyårsmeny. Detta år är det vegansk, men passar att bjuda även ”köttätare” på. Allt kan förberedas under dagen, så ingen ska behöva stå i köket när gästerna väl är på plats. Först har vi en krämig soppa, följt av GRYMT goda svampar som få en fantastiskt mustig smak serverat med en krämig proteinrik fänkålsgratäng. Skulle du vilja kan man byta ut champinjonerna mot 4 stora portobellosvampar, lite dyrare men fortfarande mycket billigare, bättre (och godare) än den klassiska oxfilén. Gratängen skulle kunna göras på potatis också, eller kanske hälften hälften, men den är jättegod på fänkål! Till slut avrundar vi med en enkel och lätt portionsformad raw food cheesecake med smak av lime eller citron, som du önskar. Till efterätten måste du se till att frysa in bananer kvällen innan eller senast samma morgon! Läs igenom alla recept i god tid, alla recept är för 4 portioner. Ha en underbar kväll så ses vi nästa år! Kram på er!
Förrätt- Krämig pumpasoppa med kokosmjölk
ca 1 kg butternut pumpa
1,5 dl kokosmjölk
ca 2-3 dl av buljongen
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk svartpeppar
2 krm salt
Chiliflakes efter smak
Skala och hacka pumpan. Spara pumpafrönen och rosta dem i en torr stekpanna med lite salt. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka tills mjuk. Häll av det mesta av buljongen och mixa slätt. Öppna kokosmjölken och ta bort lite av det tjocka som du sparar till servering. Rör ner kokosmjölk och så mycket av buljongen att du känner att den får den konsistens du vill ha. Låt stå tills servering då du bara kokar upp den snabbt. När du serverar kan du ta lite av den överblivna kokosmjölken, klicka i mitten och ta en tandpetare och dra runt för ett fint mönster. Toppa med pumpakärorna.
Kostnad per portion: ca 6 kr
Huvudrätt- Fyllda champinjoner och krämig fänkålsgratäng
ca 12-15 champinjoner
200 g morot
2 tsk soja från marinaden
2 krm kanel
Urgröpet svampkött
ca 50 g tofu
1 tsk svartpeppar
Fänkålsgratäng
500 g färsk fänkål (ca två små)
1 dl havrematlagningsgrädde (använde I mat från Oalty)
ca 150 g fast naturell tofu
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1/2 tsk svartpeppar
2 krm salt
Skär bort foten från champinjonerna och gröp ur dem lätt med en liten sked. Spara köttet. Lägg svamparna i en halvdjup skål och häll över kinesisk soja och lite svartpeppar. Låt marineras en stund. I en matberedare mixar du morötter (alt river), svampkött och tofun. Smaka av med kryddor och soja.
Skiva fänkålen till gratängen tunt alternativ använd en mandolin. Topparna kan du med fördel skiva tunt och spara vid sidan om för att dekorera gratängen senare. Fräs fänkålen i en stekpanna med lite olja tills den mjuknar. Mixa i en skål med stavmixer eller i en matberedare havregrädden och tofun till en slät kräm. Smaksätt med kryddorna. Blanda ner i stekpannan och rör om. Sätt ugnen på 175 grader och häll över fänkålsblandningen i en ugnssäker form. Vill du riva ost på kan du göra det. Gratinera i ugnen i 25-30 minuter. Fyll svamparna och lägg i en form, häll marinaden runt om och gratinera tillsammans med gratängen på 175 grader i 20 minuter. Vid servering värmer du på båda rätterna i ugnen på 150 grader i 10 minuter. Ringla lite sky över svamparna och garnera gratängen med fänkålstopparna,
Kostnad per portion: ca 19 kr
Efterätt- Raw banan och lime cheesecake
1 dl valfria nötter
ca 6 dadlar
1/2 tsk kardemumma
2 frusna bananer
Pressad saft från en lime eller citron
2 krm vanilj
Eventuell sötning, lite honung eller agave
Frys bananerna skalad i bitar dagen innan eller samma morgon. Mixa nötterna, dadlar och kardemumma till en smet och tryck ut som botten i muffinformar i silikon alternativt i en tårtform med löstagbara kanter, men då kan du behöva dubbla receptet. Ställ in i frysen. Ta fram bananen och mixa i en matberedare tills du får en krämig konsistens, det kommer efter ett tag. Smaksätt med lime, citron, vanilj eller något annat du gillar. Fyll på muffinsformen och ställ in i frysen igen. Vid servering garnerar du den med lite frukt eller kokos efter smak. Den behöver tina något innan servering men inte allt för länge.
Kostnad per portion: ca 5 kr
Total kostnad för trerättersmenyn per portion: ca 30 kr
Tidigare års menyer hittar du här, här, här och här. Tycker det är kul att se min egen utveckling, både på recepten till nyårsmenyerna, från tanken att hitta ett bra men billigt kött, till fisk som alternativ och nu de senaste två åren, en helt vegansk meny men även lite trender i råvaror, mitt sätt att fotografera och skriva. En liten kul tillbakablick så där. Hoppas ni hittar något ni gillar!
Mmmm…. Det lät som en smaskig Nyårsmeny!
Vill önska dig ett gott slut och ett Gott Nytt År!
Vi ses 2017!! 😀