Även om sommarvädret skönt nog hänger sig kvar måste vi inse att hösten är här med allt vad den innebär. Semestern/lovet är slut och vi ska tillbaka till verkligheten. Kanske ska du flytta hemifrån, börja studera på ny ort, börja på nytt jobb eller kanske till och med söka jobb. Oavsett innebär hösten tillbaka till vardagen och det är dags att få ordning på rutinerna. Maten är en stor del av vardagen och efter sommaren kan plånboken kännas lite tunn. Därför tänkte jag lotta ut några exemplar av min kokbok ”Skippa nudlarna- snabb, billig och nyttig mat”. Boken innehåller enkla, nyttiga och billiga recept, de flesta rätter är under 15kr/portion. Läs mer om boken här.
Så här tävlar du: Skriv en kommentar till detta inlägg och se till att din mailadress är med. Ge mig ditt bästa ”spara pengar” tips. Det kan vara allt från hur du får diskmedlet att räcka längre, bra ekonomi-appar, matlag med vänner eller ditt bästa matlåderecept. De mest kreativa eller smarta tipsen vinner ett exemplar av boken. Tävligen pågår fram till den 31 augusti 00.00. Lycka till!
Hej,
mitt bästa spara pengar tips är att köpa produkter när de är nedsatta och bunkra upp hemma. Är det t.ex. erbjudande på kaffemärket jag gillar, då köper jag hem fast jag har hemma. Detta eftersom jag vet att kaffe alltid är något som går åt och det blir då ekonomiskt i längden att passa på när det är billigt. Det var nu flera månader sedan jag köpte kaffe till fullt pris!
Caroline 🙂
Mitt spartips är att jag brukar göra en stor gryta med lite buljong och grönsaker som är billiga just då och frysa in som bas. Sedan kan jag ta upp det och använda det som bas till en soppa med diverse i (bönor, korv, kött, tofu, mm.) eller göra gryta, paj, gratäng av det hela. Det spar pengar och tid och får man en liten samling i frysen så har man lite variation också.
Eftersom jag är ensamstående pensionär är det svårt för mig att göra storköp, men jag har koll på ett antal butiker och kollar deras priser – åker sedan och handlar det jag tycker om. Det där att ÅKA och handla blir gratis för mig eftersom jag har med mig min rollator. Jag lagar aldrig mat till bara en gång utan till kanske tre-fyra och fryser in – jag använder Sallys första recepthäfte och ändrar ibland vissa ingredienser.
Leta reda på fruktträd, bärbuskar och annat ätbart som växer på allmänna platser. Längs min cykelväg till centrum har jag körsbärsträd, äppel- och päronträd, plommon, hallon, vinbär, krusbär, rabarber och blåbär och kantareller i stadsskogen.
Det är fest varenda dag och garanterat närodlat!
Det finns sajter på nätet som listar bra ställen: http://www.aktavara.org/fruktformedlingen ; http://www.pallafrukt.se ; http://fruktkartan.se/
Odla eget är jättebra, till exempel kryddväxter och sallad blir så mycket billigare om man har det ute på balkongen än att köpa hela tiden. Annars är besök hos släktingar med trädgård ofta bra, sist kom vi hem med bland annat två stora kassar persilja från min morfar. Det hade kostat massor att köpa, men nu har vi istället frysen full helt gratis.
Ett väldigt bra knep är att ha en bestämd summan att spendera under en månad, det som blir över över använder man till sista helgen för något extra kul. Jag tycker det blir lite som en kul tävling. Man vet ju att man kommer tjärna på snålandet i slurändan 😉
Mitt bästa tips är att göra olika soppor och pytter av alla de matrester som blir över. Hitta på något nytt, ta lite kryddor från trädgården så det ser extra aptitligt ut.
Då slipper man äta samma maträtter hela tiden samtidigt som man sparar pengar och slipper slänga maten.
Mitt bästa tips är att förutom det självklara att bonda med alla grannar med fruktträd (och t.ex. hjälpa dem att plocka frukten mot att du får behålla en andel..) även att bli bästis med din lokala frukthandlare/gubben på torget. När du handlar av MÄNNISKOR och inte av butikskedjorna får du t.ex möjlighet att även köpa det som snart blir för gammalt för en billig peng, typ en megapåse med blomkål eller äpplen eller mangosar om sett sina allra bästa dagar för en tia. Hem och stek upp/laga soppa/gör mos/osv och frys in så har du mat för resten av hösten, plus att det känns bra att använda det som annars skulle ha slängts. Steget längre är såklart dumpstring också! 😊
Kram kram
Hej!
Mitt allra bästa, men kanske tråkigaste spartips är att aldrig köpa nåt jag inte behöver. Vad gäller mat – köp inte bara för det är billigt om risken är stor att det inte äts upp. Som de där grönsakerna 2 för X kronor som sen blir liggande i botten i grönsakslådan. Kanske bättre att bara köpa en för några kronor mer. Kläder och prylar – jag frågar mig själv om jag vill ha eller behöver något. Många gånger är svaret – vill ha… och då avstår jag, oftast.
vill så himla gärna tipsa om hemsidan pallafrukt.se! På sidan annonserar människor från hela Sverige ut ifall de har frukt i sina trädgårdar redo att plockas. Man tar då kontakt med dessa via hemsidan och kan enkelt och helt gratis få tillgång till fruktodlingarna. Ett billigt, roligt och möljövänligt nöje så här års!
Jag tror på att prioritera och kompensera utgifterna utifrån vad som är viktigt för just mig. Till exempel så älskar jag mat och inredning och tillåter mig därför att lägga lite extra pengar på just det, och kompenserar med att istället inte lägga speciellt mycket pengar på till exempel kläder. Jag tror nämligen att motivationen är viktig för att orka vara ekonomisk, och då funkar det inte att vara sparsam med allt eftersom man snabbt tröttnar på att aldrig få spendera.
Vi brukar framför allt odla våra egna kryddor som dill,basilika,persilja och koriander o sedan frysa in dem hackade i olja i såna iskubsformer så har man en massa i kylen. Sedan brukar vi även plocka bär o frukter som vi har i området för att slippa köpa eget o så är det mycket bättre o plocka själv också. Sist brukar vi även kolla upp vilken affär som man köpa billigast hos o storhandlar endast där, hjälper extremt mycket då priserna kan variera mycket från affär till affär.
Jag har några tips. Det första är att det finns fullt med gratis mat i skogen, som hallon, blåbär, lingon och svamp. När man plockar får man dessutom motion, frisk luft och naturupplevelser på köpet! Sen försöker jag gå eller cykla dit jag ska om det bara är möjligt, sparar på bensinkostnader och så blir det igen lite nyttomotion- i förlängningen mindre behov av gymkort, gymkort kostar också. Mitt absolut bästa tips är ändå ett för bokmalar- låna dina böcker på biblioteket, det är gratis! Ju mer du läser desto mer sparar du!
Mitt bästa ”spara pengar” tips är att gå så eller cykla så mycket som möjligt istället för att ta bilen eller åka kommunalt. På så sätt sparar jag även pengar i och med att jag inte behöver köpa något gymkort 😉 När det kommer till matlagning är mitt bästa tips att aldrig kasta mat, utan att laga något gott av resterna eller slänga ihop en matlåda av det som blir över!
Bästa sättet att hushålla med pengarna är de två P.na: Planera och Prioritera!
Jag tillhör dem som har supersvårt att följa en veckomatsedel… det funkar bara inte för mig! Men varje söndag går jag igenom reklamen från de mataffärer jag handlar i och gör en grov planering över veckans mat efter vad som är extrapris på. Sen handlar jag typ allt på en gång så att jag bara behöver komplettera med färskvaror i slutet på veckan när de jag köpte i början av veckan är slut. På så sätt minskar impulsköpen och jag har alltid det mesta hemma som jag kan svänga ihop nåt gott med!
Tips nr 2 är att ha bra förvaringsburkar som är lufttäta. Då håller sig maten längre och fräschare!
Tips 3 är att sänka värmen i kylskåpet! Det kan låta kontraproduktivt eftersom elen blir aningens dyrare, MEN: maten håller sig mycket längre så det blir mindre svinn p g a ålder! Om man sänker temperaturen i kylen från 8 grader till 4 så håller sig t ex mjölk upp till 3 veckor istället för max/knappt 1 vecka!
Hej! Som nybliven student är min strategi för att undvika långa timmar i min kokvrå, tristess på lunchen och samtidigt övertrakaserase matkonton att gå ihop ett gäng vänner, säg 5, 7 eller kanske till och med 14 stycken. Alla får i uppgift att göra ett eget storkok och göra en låda till varje gruppmedlem, i början av veckan delas allt ut så att alla har en låda från varje deltagare, inklusive sin egen. Det bästa? Du får varierade matlådor hela veckan trots att du bara gjort ett storkok – som du kan anpassa innehåll och råvaror till beroende på vad du har för rester hemma och vad som är extra nedsatt i din närmsta butik. Det extra lilla pluset: du får smaka rätter som du själv aldrig skulle göra/visste fanns och som i bästa fall blir ny inspiration för dig.
Tack för fin läsning och bra tips! Kram!
alice.lagebrant@live.se
Vi fryser alltid in rester av kokt ris, gryn eller pasta som blivit över för att ta fram när det behövs i en gratäng eller soppa. När vi kokar färsk blomkål och broccoli slänger vi INTE stammen eller bladen utan kokar dem i mindre bitar och äter dem sedan med lite olivolja och flingsalt på toppen. Trollerimat gör vi av sådant som börjar se tråkigt ut i kylskåpet, vissna morötter och potatisar kan man alltid göra soppa av. Vi gör alltid fyra portioner till middag så att vi kan ta med egen lunchlåda till jobbet.
p_kilppu@hotmail.com
Mitt bästa tips stavas planering. Att planera matinköpen så att man inte behöver slänga mat och dessutom kan få lagat matlådor så man slipper köpa lunch tex. Handla inte hungrig och anpassa menyn efter butikens erbjudanden. Att även planera så att man inte behöver åka extra till affären utan försöka lösa alla ärenden på en gång vilket både spar tid och bensinpengar. Jag odlar även egna grönsaker och rotfrukter.
Mitt bästa tips är att bli medveten om utgifter i vardagen. En medvetenhet skapar en möjlighet till förändring –> spara pengar.
* Att åka kollektivt, cykla eller gå gör att man kommer undan dyra parkeringsavgifter som kanske inte alltid är medräknade för månadens budget.
* Att ta vara på naturens resurser så som bär, frukt och svamp. Plocka stora mängder, frys in, torka, koka saft, koka sylt och fortsätt njut av sommaren när vintern är här.
* Planera matinköp och se över affärernas veckoerbjudanden, handla frukt och grönsaker efter säsong, köp kött/kyckling med kort datum för nedsatt pris och frys in, använd bonuskort i mataffärer.
* Handla secondhand.
Ett simpelt och kort tips jag har är att skaffa en eller flera tygpåsar och ha med när maten ska inhandlas. Sparar både pengar och på miljön!
Ett sätt som kanske inte är så himla bra egentligen, men som verkligen fungerar: se till att inte ha mer än kanske en tusenlapp på det konto som är anslutet till kortet du oftast har med dig. Visst, jobbigt att inte ha utrymme för spontanutgifter, men även en bra broms; njaeh, jag köper inte det här för då har jag kanske inte råd att handla mat sen…
(Funkar bäst om man dessutom är för snål för att ha ett telefonabbonemang med datatrafik i.)
Mitt super tips är ett ord: B E G A G N A T ❗️ Innan jag fick barn älskade jag att sälja på olika loppisar. När jag senare fick två barn vände det till att jag sprang runt på olika loppisar och secondhandbutiker och shoppade. Jag har köpt massor med barnkläder och leksaker till supersparpriser. I dagens samhälle överkonsumeras det så en del saker och kläder knappt hinner bli använda innan folk tröttnar på dem. Då är loppisar bäst! Mitt senaste fynd var boken Karius och Baktus för en tia. Gissa om min yngsta son jublade när han fick den 😄
*Gör en veckoplanering för vad du ska äta i veckan, utgå från veckans extrapriser i din butik för att få det så billigt som möjligt. När det är extrapris på favoritprodukterna passa på att köpa hem och gör storkok att frysa in portionsvis. Det är alltid viktigt att ha så man bara kan ta ut ur frysen, på så sätt så blir det aldrig några oväntade kostnader om man inte har tid att laga mat.
*Bananer som blir dåliga är perfekta att skära i mindre bitar och frysa in, blir du sötsugen så går det supersnabbt att mixa ihop en bananglass bestående av bananerna och en skvätt mjölk.
*När det är säsong passa på att plocka bär och svamp och frys in.
*Gillar man att shoppa kläder är ett tips att lite då och då ha klädbytarkvällar med vänner. Man tar med sig de gamla plagg man tröttnat på och kommer hem med en massa nya kläder som annars skulle ha och samlat damm i någon annans garderob. De kläder som blir över och ingen vill ha skänker man till välgörande ändamål!
🙂
Måndagar innebär ny vecka. Ny start. Jobbigt tycker vissa medan motiverande för andra. Jag själv har en liten måndagstradition jag sällan missar. Måndagmorgon för mig innebär att gå in på hemsidan till de tre närmsta icabutikerna och kolla in veckan erbjudanden. Jag har ett Ica kvantum, ett Ica Supermarket och ett Ica Nära i närheten. Jag planerar sen veckans måltider efter vad det är extrapris på. Är det bra pris på lax blir kanske veckans matlådor en asiatisk wok med de frysta grönsakerna som det också var extrapris på. Eller är det färs som är billigt så blir det gärna en krämig köttfärssås som jag drygar ut med rivna morötter och röda linser så portionerna nästan fördubblas. Det här tänket har gjort att jag sparat in väldigt mycket pengar då mina köp alltid är uttänkta och faktiskt kommer ätas upp. Det är också en rolig start på veckan som gör att jag till frukostgröten kan sitta och spåna på idéer till veckans måltider. Ingen vecka blir därmed den andra lik. Jag är själv väldigt hälsomedveten och är väl medveten om mina val i butiken. Jag köper självklart inte vad som helst oavsett hur billigt det än må vara. Men så länge jag fortsätter så här så är frysen och skafferiet alltid uppbunkrat med smarrigheter, och jag kan fortsätta äta hälsosam och ren mat utan att det behöver kosta skjortan!
Hej!
Som en klassisk student har man inte jätte stor budget att spela på. Därför är mina bästa spartips att odla själv, allt ifrån grönsaker till kryddor. Uttnyttja naturens bär, svampar och frukter. En annan sak jag även brukar göra är att förvälla maten i kylskåpet när den börjar bli dålig och sedan frysa in den. Alternativt göra en stor gryta/ en omelett med allt extra på 😉
Jag vill gärna dela med mig av mina tre bästa spartips:
*Jag sparar ALLA matrester, även små portioner. Det går alltid att kombinera resterna så att det blir en schysst måltid. Bäst tycker jag är att frysa in, om det går, så att resterna inte hinner bli dåliga innan de äts upp.
*Jag går inte i kläd-, möbel- och prylaffärer om jag kan undvika det. Jag läser inte modetidningar och heminredningstidningar. För mig triggar det lätt igång känslan av att jag _behöver_ köpa nya kläder i säsongens färg, eller vad det nu kan vara, trots att jag egentligen är helt nöjd med det jag har hemma.
*Jag försöker köpa begagnat så mycket det går. När vi köpte ”ny” soffa t.ex. så köpte vi en 10 månader gammal soffa på blocket för 6000, den hade kostat 17000 som ny. Och barnkläder är ju helt fenomenalt att fynda på loppisar!
Hej!
Boken verkar vara superbra, önskar verkligen jag vann den! 😀
Mina bästa spara-pengar tips som jag följer som ”fattig student” är följande;
– Laga mycket vegetarisk mat.
– Frys in de grönsaker/frukter som du vet att du inte kommer hinna äta upp innan de blir dåliga och använd dem en annan gång när det passar bättre! (Så kan man ha lite roliga och varierande saker i frysen att ta fram senare när man saknar något uppiggande).
– Grötfrukost med ägg samt kanel som topping är både supergott och billigt!
– Frukt som mellis.
– Alltid ha nötter i väskan så att man slipper köpa extra mat när man akut är i behov av mellanmål.
– Använda sig av mycket grönsaker i maträtterna, gärna massor av god lök!
– Ta med egen tygpåse när man handlar istället för att köpa plastkasse.
– Bara ha belysning på i det rum man vistas i.
– Planera inköpslistan innan du går och handlar så du inte plockar på dig hej vilt av alla spännande varor i matbutikerna, som sen kanske inte hinner användas innan de blir dåliga hemma.
– Ha med dig en termos kaffe i skolan så du slipper köpa kaffe när du vill ha en lite koffeinkick, många bäckar små är det som gäller!
Hej!
Mitt bästa spartips är att lägga undan kläder som jag inte använder så mycket för tillfället i en flyttlåda och lägga ner den i källaren. Sedan tar jag upp lådan med kläder efter ett par månader. Då känns plaggen nya och fräscha och jag är inte alls lika sugen på att köpa något nytt och ”unnar” mig då inte något som jag egentligen inte har råd med. Så här har jag hållit på i flera år och jag är övertygad om att jag har sparat tusenlappar.
Sparande börjar i huvudet…
*Ha det rätta tänket –
Mina vänner skrattar åt mig när jag lyckligt plockar upp en krona från marken och stoppar den i fickan. De betraktar sina mynt som onödigt överskott, medan jag ser på pantburkar som rena guldgruvan. Att se värdet i småpengar tror jag är en bra grundtanke för sparande.
*Ett bra tankesätt för att undvika onödiga inköp är att räkna om pengarna till en billigare vara. Den där skinnjackan för 1500 må vara fin, men tänk vad många burkar krossade tomater jag kan få för det priset!
*Second hand –
Det går förresten ett flertal fina jackor från myrornas på en jacka från ”vanlig klädaffär”.
*För att undvika impulsköp – Matshoppa aldrig hungrig men var gärna kissnödig och gå i högklackat.
*Ju mer utgifter, desto större beskattning –
Något jag har börjat med på senare tid är att spara undan en tia för varje hundring jag spenderar. Då ser man också hur regelbundna impulsköp kan växa till en hyfsat stor utgift på en månad.
*Sist men inte minst –
Delta i tävlingar där man kan vinna en kokbok full av smarriga, prisvärda recept!
//Mvh
rebecka.rudhager@hotmail.se
Sparande börjar i huvudet…
*Ha det rätta tänket –
Mina vänner skrattar åt mig när jag lyckligt plockar upp en krona från marken och stoppar den i fickan. De betraktar sina mynt som onödigt överskott, medan jag ser på pantburkar som rena guldgruvan. Att se värdet i småpengar tror jag är en bra grundtanke för sparande.
*Ett bra tankesätt för att undvika onödiga inköp är att räkna om pengarna till en billigare vara. Den där skinnjackan för 1500 må vara fin, men tänk vad många burkar krossade tomater jag kan få för det priset!
*Second hand –
Det går förresten ett flertal fina jackor från myrornas på en jacka från ”vanlig klädaffär”.
*För att undvika impulsköp – Matshoppa aldrig hungrig men var gärna kissnödig och gå i högklackat.
*Ju mer utgifter, desto större beskattning –
Något jag har börjat med på senare tid är att spara undan en tia för varje hundring jag spenderar. Då ser man också hur regelbundna impulsköp kan växa till en hyfsat stor utgift på en månad.
*Sist men inte minst –
Delta i tävlingar där man kan vinna en kokbok full av smarriga, prisvärda recept!
//Mvh
rebecka.rudhager@hotmail.se
Har mycket spara tips men något som jag började med när jag hade väldigt dåligt med cash var att investera i två större matlådor som alltid står i frysen, en för mat som matchar ris och en som matchar pasta eller potatis.
Jag slänger ned alla slattar i dessa lådor.. jag kanske får lite kyckling över och lägger ned det hackat i en låda, en dag får jag över lite ris, en annan dag får jag kidneybönor över, när denna låda är full eller har tillräckligt med innehåll för middag till två personer så tar jag fram den och gör gryta eller wok på innehållet, kanske behöver jag bara tillsätta ett ägg (typ stekt ris med kyckling m.m som när det är varmt får lite kryddor och ett ägg för att runda av) eller en annan låda innehåller grejer som matchar en paella eller en jambalaya 🙂
Och jag fryser mycket, jag fryser övermogna bananer och gör glass på, jag fryser in hemmagjord jordnöts sås i kuber m.m för då tar jag bara fram det jag behöver till den specifika rätten så det inte blir så mycket svinn.
Ett av mina bästa tips för att spara pengar är något som jag lärde mig av min värdmamma när jag var au pair i Italien. När man öppnar en burk med oliver/tacosalsa/matlagningsvin osv. tar man samtidigt en märkpenna och skriver dagens datum på förpackningen. På så sätt blir det mycket mer tydligt, när man kollar i kylskåpet påminns om att man har något som behövs konsumeras och därför kan utgöra en del av dagens eller veckans måltid. Den största fördelen tycker jag dock är att svinnet minskar – man behöver aldrig slänga mat för att man är osäker på hur länge förpackningen varit öppnad.
Håller tummarna för att jag vinner, det skulle vara perfekt eftersom jag är nybliven student 🙂 Kram
Är det 00:00 ikväll eller 00:00 igår kväll? Jag testar iaf 🙂 jag är en riktig sparare, på alla sätt och vis. Men mitt absoluta favoritspartips är att köpa frukt och grönt när det är på extrapris, och ännu bättre om det är ekologiskt, då kan man passa på och få in lite av det i sin kost också. Det mesta går nämligen att frysa: Paprika, purjolök, kryddor, chili, banan, bär. På senaste har jag köpt jättemycket paprika då det har varit på extrapris, så skär jag upp den i ätfärdiga bitar och lägger in i en påse i frysen. Detsamma brukar jag göra med purjolök och kryddor. Då har man mat hemma för en bra peng, som håller länge, och underlättar både tids- och energimässigt vid matlagningen!
Hej! För att spara på pengarna handla jag ofta stor pack då det ofta är billigare än mindre paket, även varor som är nedsatta i pris, då det ofta går att frysa in och använda vid senare tillfälle. Även att göra stor kok men vissa rätter kan spara pengar för då han man lagat mat för flera dagar.
Kanske låter lite konstigt men att inte handla mat när man är hungrig är mitt spartips. Handlar jag när jag är hungrig så kan jag köpa lite allt möjligt och inte det jag behöver!
Så mitt spartips är alltså att äta innan du handlar