Egna nyttiga hamburgare med allt därtill

Nu är det snart långhelg och förhoppningsvis har ni lite tid över till att njuta. Så varför inte slå till på en riktig hamburgermiddag. Det behöver inte alls vara onyttigt när du lagar allt själv och genom några små ändringar blir det en riktigt bra måltid. Skulle du ha en grill hemma kan du göra hamburgarna där, annars funkar stekpanna lika bra!  Bröden är en nyttigare och billigare variant än de man köper i butik, du kan med fördel göra dem tidigare under dagen eller dagen innan så blir det inte ett lika stor projekt när du väl ska göra middagen. Rosta dem lite lätt i brödrost, panna eller ugn innan servering så blir de extra goda. Brödet som blir över kan du frysa in, äta till frukost eller göra varma mackor av. Trevlig Kristi flygare folket!

Hamburgare
Ca 250 g köttfärs
1 gul lök
1 ägg
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
ev ett stänk cayennepeppar

Hacka löken och blanda den med ägg, kryddor och köttfärs. Forma till biffar. Min familj gillar tjocka hamburgare och då blir stektiden lite längre. Du gör som du vill 😉 Stek dem i panna på hög värme för färg på varje sida och sänk sedan värmen och stek klart.

Dressing
2 msk majonnäs
1 msk tomatpuré
1 tsk oregano

Blanda allt tillsammans och låt stå i kylen till resten är klart.

Hamburgerbröd – nyttigare variant ca 10-12 stycken
25 g jäst
2 msk olja
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt
sesamfrön

Värm vattnet till 37 grader. Smulan ner jästen i en bunke och häll på lite av vattnet och rör ut med jästen. Häll på resten av vattnet, oljan och saltet. Rör om. Tillsätt nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i minst 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i ca 10 bitar (beroende på hur stora bröd du vill ha) och forma dem till bullar. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner bullen i dem och platta till lite. Lägg bröden på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 min till. Grädda dem i mitten av ugnen i 7-8 min. Låt sedan svalna under bakduk.

Kostnad per bröd: ca  0,5 kr

Valfria tillbehör tex.
Sallad
Rödlök
Tomat
Gurka
Ost

Kombinera ihop din favoritburgare! Bygg på höjden eller severa lite av grönsakerna vid sidan om 😉

På bild ser ni: tillbehör, söt lillasyster med extra allt på sin burgare och dressingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s