Smarriga köttfärs- och timjanspiroger med ett proteinrikare skal

Piroger väcker minnen hos mig. Det äts alltid hos farmor när vi är där. Men idag ville jag experimentera fram lite annorlunda piroger. För att göra ett nyttigare skal gjorde jag som när jag bakade detta bröd. Jag hade helt enkelt mixade kikärtor i degen. Det blir mer proteinriktoch mer fibrer utan att smaka kikärtor. Proteiner är kroppens byggstenar och behövs för att våra muskler ska kunna växa. Därför är det bra att se till att maten man äter innehåller ordentligt med proteiner. Pirogerna fylls med köttfärs och grönsaker och kryddas med timjan. Vanligtvis hade jag kanske använt denna mäng köttfärs till två personer vid en vanlig middag men i och med kikärtorna i degen så räcker det här till minst fyra personer. Resultatet blir billiga och nyttiga piroger som funkar utmärkt att ta fram från frysen eller ha med på utflykten.

Smarriga köttfärs- och timjanspiroger med ett proteinrikare skal 8 stKikärtspiroger2
1 burk kikärtor + 1 msk vatten
1/4 paket jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 krm salt
2,5 dl dinkelmjöl fullkorn (eller annat mjöl)
Ägg till pensling

Fyllning:
250 g köttfärs
75 g vitkål
1 gul lök
1 morot
1 krm salt
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré eller chilisås
1 msk vatten

Börja med degen. Skölj och mixa kikärtorna med en matsked vatten. Smula och lös jästen i ljummet vatten. Blanda med olja, salt och kikärtorna. Rör ner mjölet och jobba ihop en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Strimla kål, lök och riv morötterna. Bryn köttfärsen och tillsätt sedan grönsakerna. Stek mjuka och krydda. Rör ner vatten och chilisås och låt geggas ihop härligt på låg värme. Ta bort från plattan medan du tar fram degen. Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta degen med mjöl. Dela i åtta delar, beroende på hur stora piroger du vill göra. Platta ut till en rund kaka, ganska tunn. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg fyllning på ena halvan av kakan och vik den andra delen över. Använd en mjölad gaffel för att pressa ihop kanterna. När pirogerna är klara penslar du dem med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Kostnad per pirog: ca 4 kr

Annonser

7 reaktioner på ”Smarriga köttfärs- och timjanspiroger med ett proteinrikare skal

  1. Jättebra deg! Jag tredubblade, och gjorde tre olika fyllningar; förutom den du föreslog Chilenska och spenat/vit-ost. Dessutom bytte jag köttfärsen mot quorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s