Vegetarisk Bolognese och tips om köttalternativ

Jag äter själv ganska ofta vegetariskt, älskar soppor, grytor eller matiga sallader. Dock använder jag mig då nästan sojagrytbitaralltid av bönor, linser, fetaost eller ägg som proteinkällor. Men när jag var och handlade senast så hittade jag torkade sojagrytbitar. Dessa kokas i buljong för att sedan blandas ner i favorit grytan eller sås. Ett paket kostade 24 kronor och innehöll 150 g vilket räcker till 4 portioner. Det blir en portionskostnad på 6 kr! Att hitta kött eller liknande protein för det priset är inte det lättaste. En portion innehåller också 15 g protein. Vegetarian eller ej, jag rekommenderar att man varierar sin mat och då kan detta vara ett alternativ någon gång i veckan. Kommer komma med fler sojabitsrecept, men mitt första försök med sojabitarna var denna enkla bolognese. Smaklig spis!

Vegetarisk Bolognese 2 portvegetarisk bolognese
75 g torkade sojagrytbitar
1 grönsaksbuljongtärning
Vatten

100 g morot
1/2 rödlök
2,5 dl krossade tomater
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
Valfri sort pasta

Koka sojagrytbitarna i vatten och buljong i 15 minuter eller enlig förpackning. Riv morötterna och hacka löken. Fräs i en kastrull tillsammans med cayennepeppar. Häll på tomaterna, oregano och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills grytbitarna är klara. Häll av buljongen och blanda ner sojan i tomatsåsen. Servera med pasta av eget val, gärna fullkorn.

Kostnad per portion: ca 10 kr

Annonser

9 reaktioner på ”Vegetarisk Bolognese och tips om köttalternativ

 1. vad härlig blogg! vill bara tipsa om ett riktigt gott och enkelt recept! allt som behövs är en banan och ett ägg. Mosa bananen och vispa ihop bananen med ägget till en fluffigare smet. Häll i smör/ olja i stekpanna och stek till bananplättar, Njut!

  1. Tack för din fina kommentar. Älskar bananpannkakor, har lagt upp recept på det tidigare här i bloggen. Kan ju inte bli enklare och godare 😉 Och man kan ju variera massa, med vanilj, kanel, kardemumma eller kokos i smeten 😉

 2. Åh va smart, det här ska testas!
  Har ett (tycker jag) supertips att dela med mig av som är billigt, lätt och snabblagat, vegetariskt och supergott. Alla älskar ju tacos så jag har exprimenterat lite med en passande ”färs” om man gärna undviker quorn och liknande, har bjudit på det flera gånger och även icke-vegetarianer har varit väldigt positiva.

  Såhär:
  Mixa ihop 1 burk kikärtor, 1 burk svarta bönor, 1 burk krossade tomater och riv ner 1-2 morötter. Koka upp, rör i en buljongtärning och tillsätt en påse tacokrydda.
  Ha som färs till tacos.

  Helt sjukt enkelt och bra.
  Tjing!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s