Sötpotatisklyftor med spenat- och timjansfalafel och grön ärtsås

Till intervjun jag gjorde för Tasteline bad Sofia mig att skapa ett recept med fem ingredienser. Hon hade valt ut kyckling, sötpotatis, kikärtor, creme fraiche och spenat. Då jag är vego fick jag lov att byta ut kycklingen och creme fraichen. Jag tog då havre fraiche och gröna ärtor istället. Resultatet blev grön falafel, ugnsbakade sötpotatisklyfor och en smarrig grön sås. Veganskt, enkelt och proteinrikt. Här kommer receptet, perfekt till helgen kanske?

Sötpotatisklyftor med spenat- och timjansfalafel och grön ärtsås 2 port

sallyjonsson-recept-360x360
Foto Sofia Eriksson

2 st sötpotatisar
240 gram kikärtor, kokta
250 gram färsk spenat
1 tsk timjan

Grön ärtsås
200 gram gröna ärtor
1 dl Oatly iFraiche
Citron eller citronpeppar
Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor.Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja (oliv- eller kokosolja), salt och peppar. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Under tiden mixar du kikärtor, spenat och 1 tsk torkad timjan till en formbar smet. Forma till bollar (ca 14 stycken blir lagom storlek) och lägg på samma plåt vid sidan av sötpotatisen som nu varit inne i 20 minuter. Sänk ugnen till 200 grader och baka i 20 minuter. Under tiden mixar du tinade gröna ärtor med havre fraiche. Smaka av med citronpeppar, salt, och peppar eller lite pressad citron.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s